Tax free shopping – din checklista

Att handla tax free är ett bra sätt att köpa varor till ett mycket lägre pris än vad som annars är möjligt. Alla typer av produkter kan inhandlas i en tax free zon, men det vanligaste är cigaretter och alkohol då det prismässigt sett är stor skillnad på just dessa varor. Andra populära varor är finare kosmetika, teknikvaror och olika presentartiklar.tax free

Regler för tax free shopping

När man ska köpa varor som är tax free, är det bra att ha i åtanke vilka regler som faktiskt gäller. Det är viktigt att veta att det är tillåtet att ha med sig vätskor, som till exempel parfym och alkohol, under vissa flygningar men inte andra. Till exempel är det inte tillåtet att föra ut alkohol ur Sverige till andra EU-länder, men däremot till och från länder utanför EU så länge det inte sker någon mellanlandning i ett EU-land. Det finns också tydliga gränser för hur mycket alkohol och tobak man får föra in i Sverige, och det varierar beroende på vilken typ det gäller.

Man bör också tänka på reklamationsrätt och garantier för de varor man köper i tax free. Inom EU gäller sju dagars ångerrätt och två års reklamationsrätt, och genom att kontakta den butik man köpt varan av, är det ofta lätt att reklamera eller ångra sig. Om man har svårt att kommunicera på det språk som är aktuellt, kan Skatteverkets fristående enhet Konsument Europa hjälpa till med kommunikationen.

Om det är många mellanlandningar, kan det vara värt att handla tax free på en större flygplats, eftersom den större konkurrensen där generellt sett leder till lägre priser än hos mindre flygplatser. Det är också värt att notera hur växelkurserna ligger – ju starkare den svenska kronan är gentemot landets valuta, desto mer tjänar man på att handla tax free.

En bra checklista är alltså:

  • Kolla upp införselreglerna för vätskor som alkohol och parfym
  • Ta reda på vilka gränser som gäller vid införsel
  • Vara medveten om att det finns ett starkt konsumentskydd, och efterforska hur man använder sig av det
  • Tänka smart och ta reda på var det är mest fördelaktigt att handla